Melyek a legjobb értéknövelő beruházások ingatlanértékesítésnél?

Ingatlanfelújítás, lakásfelújítás

Cikkünkben sorra vesszük a beruházások fő csoportjait és praktikus tippeket adunk az ingatlanértékesítés előtt elvégzendő fejlesztésekhez.

Mi az értéknövelő beruházások célja?

Az ingatlanok piaci árát számos tényező befolyásolja, ilyen például a lokáció, alapterület, tájolás, piaci trendek, ingatlan kora és állapota. Ezen tényezők többségén nem tudunk változtatni, azonban az ingatlan állapota könnyedén javítható. 

Az értéknövelő beruházások célja a vételár növelése az ingatlanfejlesztés segítségével. A megfelelő beruházásokkal akár több millió forinttal is növelhető az eladásra szánt ingatlan értéke.

Műszaki, állagmegóvó vs. esztétikai felújítás

Az ingatlanfejlesztési beruházásokat két csoportba sorolhatjuk: műszaki, állagmegóvó és esztétikai felújítás. Mutatjuk melyek a legfontosabb különbségek!

  • Műszaki és állagmegóvó beruházások: Ezek a fejlesztések elszámolhatóak, tehát az ingatlaneladást követően levonhatóak az adóalapból. Ilyen lehet például az energetikai tulajdonságok javítása vagy a nyílászárócsere. Pontos összege nehezen meghatározható, általában az ingatlan értékének körülbelül 2,5%-a. 
  • Esztétikai jellegű beruházások: Az esztétikai fejlesztések nem számolhatóak el, azonban általában jelentősen kisebb költséggel járnak. Ide sorolható például egy tisztasági festés vagy beépített bútor beszerelése.

Fontos megjegyezni, hogy a magáncélra ingatlant vásárló személyek számára jelentős értéket jelenthetnek az értéknövelő beruházások, azonban a befektetési céllal ingatlant vásárlók számára kevésbé fontosak. Ez utóbbi csoport abban érdekelt, hogy minél olcsóbban tudja megvenni az ingatlant, melyet később saját forrásból felújít az értéknövelés érdekében.

Milyen beruházásokat érdemes kerülni ingatlaneladás előtt?

Most, hogy tisztáztuk a legfontosabb alapfogalmakat, érdemes rátérni arra, melyek a kerülendő beruházások. Mint minden befektetés esetén, így az ingatlanfejlesztésnél is a megtérülést érdemes vizsgálni, ennek képlete:

Befektetés megtérülése = (Befektetés haszna / Befektetés költsége) * 100

Ingatlanfejlesztés esetén a fenti képlet így értelmezhető:

  • Befektetés haszna: A többlet összeg, amennyivel a felújítás növelte az ingatlan vételárát. Például, ha egy tisztasági festést és home staging tevékenységet követően 2 millió forinttal többet fizettek az ingatlanért, akkor a befektetés haszna 2 millió forint.
  • Befektetés költsége: Az ingatlanfejlesztés összes költsége. Az előző fiktív példa kapcsán a saját kezűleg végzett festés költsége 200 ezer forint, míg a home staging 100 ezer forintba került. Így a befektetés költsége összesen 300 ezer forint.
  • Befektetés megtérülése: A példa esetén: (2 millió / 300 ezer) * 100 = 666%. Tehát a beruházást abszolút megéri elvégezni.

A fenti képlet használható arra, hogy megbecsüld a beruházások megtérülését. Általában érdemes kerülni azokat a fejlesztéseket, melyek túl nagy költséggel járnak vagy vélhetőleg nem vezetnek nagy fokú értéknövekedéshez. Ide sorolható általában a drága beépített bútor beszerelése, a konyha felújítása vagy a költséges burkolatcsere.

3 beruházás, mellyel növelhető az ingatlan értéke

Nézzük melyek azok az egyszerű és akár saját kezűleg is elvégezhető beruházások, melyek jelentős értéknövekedést okozhatnak!

Tisztasági festés

Ingatlaneladás előtt mindenképpen végezz tisztasági festést, mellyel új életet lehelhetsz az ingatlanba. Válassz világos, lehetőleg fehér színt, amely nem csupán olcsóbb, de optikailag növeli a tereket. A festést akár saját kezűleg is végezheted, így tovább növelheted a beruházás megtérülését.

Sérült és hibás beépített bútorok javítása

Leszakadt a konyhaszekrény ajtaja? Sérült a kerítés? Esetleg nem nyílik megfelelően a garázskapu? Ezek az apró hibák az áralku folyamán erős érvek lehetnek egy alacsonyabb összeg mellett. Javítsd meg a szembetűnő, értékcsökkentő hibákat az ingatlanban a jobb alkupozíció érdekében! Ehhez azonban szükséged lesz a megfelelő felszerelésekre. Ilyen lehet például a dekopírfűrész, mely segítségével pontos és biztonságos módon vághatsz faanyagokat. Tökéletes szerszám a gyors és precíz javítási feladatokhoz!

Home staging

Végül pedig érdemes szót ejteni a home staging folyamatról, amelynek célja az ingatlan legjobb tulajdonságainak kiemelése és vonzóbbá tétele a potenciális vásárlók számára. A home staging magába foglalja a rendrakást, dekorációt, személyes tárgyak „eltávolítását”, bútorok újrarendezését és kisebb átalakításokat. A legjobb eredmény érdekében érdemes profi szakembert megbízni a feladattal, azonban több ingyenes oktatóanyag érhető el YouTube-on, amelyek alapján akár önállóan is belevághatunk.

Zákány Szerszámház: a megbízható szerszámáruház

Hiányoznak a kéziszerszámok a lakásfelújításhoz? Akkor látogass el a Zákány Szerszámház webshopjára, ahol széles kínálat, kedvező árak és villámgyors kiszállítás vár. Kérdés esetén pedig bátran fordulj a szakértő csapathoz, akik készséggel segítenek az ingatlanfelújításhoz szükséges eszközök kiválasztásában.

^ Fel